Hoe onderhoud ik mijn tuin in het najaar?
Nu het slechte weer en de donkere, gure maanden weer voor de deur staan, betekent dat ook dat u uw tuin klaar moet maken voor de naderende winter. Ook in het najaar vraagt een tuin om het nodige onderhoud. En dat is nét iets meer dan alleen het opruimen van gevallen blaadjes. In dit blog vertellen wij u daarom graag meer over het onderhouden van uw tuin in het najaar. Waar let u op? Welke planten verdienen extra aandacht en hoe pakt u dit onderhoud aan? In dit blog leggen wij het graag aan u uit.
Planten die om extra aandacht vragen
Met name de kwetsbare planten vragen in het najaar wat extra aandacht. Bijzondere planten die van nature niet voorkomen in Nederland, dienen beschermd te worden tegen de kou. Denk aan olijfbomen, palmen of citrusvruchtbomen. Deze boompjes dient u af te dekken met een speciale zak of deken.
Aanplanten in de herfst
Planten aanplanten in de herfstmaanden, kan dat wel? In sommige gevallen kan dat zeker. Verschillende planten zijn prima aan te planten in de koudere maanden. Deze zogenoemde ‘slapende planten’ dien je met wortel en al te planten. Ze zijn winterhard en kunnen goed tegen de kou. In het voorjaar zullen ze zonder problemen uitkomen. Verschillende boomsoorten en planten als rozenstruiken of hagen kunt u in deze periode aanplanten. Wel geldt dat het weer nog enigszins droog moet zijn. Pas in ieder geval op met (vries)kou. Dit kan de plant niet ten goede komen.
Snoeien in het najaar
Snoeien in het najaar is in sommige gevallen zeker mogelijk. Sterker nog: bij verschillende boomsoorten, zoals de berk of kastanje, is het verstandig om de boom terug te snoeien vóór de jaarwisseling. De sapstromen in de boom komen namelijk al vroeg op gang. Snoeit u ze te laat, dan gaat de boom ‘bloeden’. Ook in de wintermaanden kunt u sommige sierheesters en haagsoorten flink terugsnoeien, zodat in het voorjaar nieuwe scheuten weer ruimte krijgen. Pas op met snoeien in de (vries)kou en het per ongeluk te ver terugsnoeien. Anders krijgt de plant alsnog geen uitlopers in het voorjaar.
Andere soorten tuinonderhoud
Ook kan het zeker geen kwaad om de tuin regelmatig om te spitten. Zo houdt u de bodem goed luchtig en houdt u de tuin vrij van onkruid. Ook het ruimen van blad en dit aan de composthoop –of bak toevoegen kan zeker geen kwaad. Heeft u een tijd? Controleer dan van tijd tot tijd de kwaliteit van het water en of er geen algenvorming optreedt. Blaadjes in het water kunnen ook voor de nodige ontstoppingen of verminderde waterkwaliteit zorgen. Bladeren kunt u weren door een netje boven de vijver te spannen (helpt ook tegen vogels die het op uw vissen gemunt hebben!) of door zelf af en toe de vijver schoon te scheppen met een schepnetje.
Schakel een professional in
Goed, professioneel tuinonderhoud leidt vanzelfsprekend tot een mooie tuin. Heeft u niet veel met tuinieren en besteedt u uw tuinonderhoud liever uit? Neem dan eens contact op met Jongerius Tuinen. Wij zijn actief in Amstelveen en de regio. Zoekt u dus iemand voor professioneel tuinonderhoud in Amstelveen of Aalsmeer? Plan dan een kennismakingsgesprek met ons in.