Groenblijvende haagplanten: welke opties zijn er?

Wanneer men kiest om het gazon, tuin of erf te voorzien van een haag, is dat niet alleen vanwege het groene uiterlijk. Een haag biedt ook de nodige privacy. Maar natuurlijk wilt u in de winter ook niet dat voorbijgangers zomaar naar binnen of in uw tuin kunnen kijken. Daarom zijn er een aantal soorten haagplanten die ook tijdens de koude maanden hun bladeren niet verliezen. Wij zetten een aantal populaire soorten voor u op een rijtje.

Taxus

De taxus, met zijn dunne groene naalden is een populaire haagsoort. De donkergroene plant geeft uw tuin sfeer, maar zorgt dat voorbijgangers niet zomaar in uw tuin kunnen gluren. Het is een sterke plant die maar weinig aandacht vraagt. Let wel op de besjes. Houd deze buiten het bereik van kinderen of huisdieren. Ze zijn namelijk erg giftig.

deze-rode-besjes-van-een-taxus-zijn-giftig

Laurier of laurierkers

Laurier, niet het kruid maar de haagsoort, is een mooie invulling van uw tuin. De bladeren hebben een glanzend uiterlijk en krijgen rond mei of juni mooie witte bloemen. Er zijn verschillende soorten laurier die verschillen in uiterlijk en prijs. De verschillende plantensoorten kunnen goed tegen een stootje en zijn allen wintervast. (grond)water is echter minder goed voor de plant, hij houdt dan ook niet van natte voeten.

Buxus

Ook buxus blijft, ondanks het risico op de buxusrups, een geliefde plant die ook in de winter zijn blaadjes niet verliest. Hoewel het niet mogelijk is om van buxus metershoge haag te maken, dienen ze natuurlijk prima als afscheiding of haag in de voor- of achtertuin. Kiest u voor buxus, dan moet u deze een keer in het jaar snoeien. Zoals gezegd is het risico op de buxusmot nog altijd niet geweken, daarom kunt u de buxus sproeien met gif. Er zijn echter ook natuurvriendelijkere maatregelen.

Japanse hulst

Mocht uw tuin geleden hebben onder buxusrupsen dan kunt u voor Japanse hulst als goede vervanger kiezen. Het blad lijkt weliswaar op dat van buxus, maar is iets groter en minder rond dan dat van buxus. De Japanse hulst is geen snellere groeier en hoeft daarom niet jaarlijks gesnoeid te worden. Ook qua onderhoud vraagt deze hulst dan ook maar weinig tijd.

dieren-zijn-dol-op-hagen-en-heggen-in-uw-tuin

Conifeer

De conifeer is inmiddels een echte klassieker. Populair vanwege zijn groeisnelheid en geliefd omdat het een plant is die vrij weinig onderhoud vraagt. De gele, groene of blauwe conifeer zijn het vaakst te zien in tuinen. Coniferen dienen een keer in het jaar te worden gesnoeid. Zeker wanneer u een haag van coniferen heeft, kunnen er anders lelijke uitschieters groeien.

Onderhoud en advies

Zoals u kunt zien is er een groot aanbod wintergroene haagplanten en het overzicht hierboven is dan ook nog lang niet alles. Uiteraard moeten de haagplanten ook onderhouden worden. Wanneer u hier zelf geen tijd voor heeft of geen fan bent van tuinieren, is het mogelijk een goed idee om contact met Jongerius Tuinen op te nemen. Wij verzorgen niet alleen de aanplanting van uw nieuwe wintergroene haag, maar zijn ook in te schakelen voor het onderhoud. Bent u op zoek naar een ervaren hovenier voor uw tuinonderhoud in Aalsmeer? Of voor tuinonderhoud in of bij Amstelveen? Op afspraak kunnen wij een of meerdere keren per jaar langskomen om uw tuin weer tiptop in orde te maken. Neem vandaag nog contact op en vraag vrijblijvend een offerte aan.

 

Leave a Comment

Beplanting kantoorde-herfst-heeft-invloed-op-de-tuin