5 tips om de tuin herfstklaar te maken

De zomer loopt bijna ten einde. De mooie dagen dat we kunnen genieten van onze tuin, ons terras of patio zijn weldra voorbij. Om ook het volgende voorjaar en zomer te kunnen blijven genieten, is het belangrijk dat u de tuin goed onderhoudt. Ook in de zomer. Dit kan door in de maanden voor de herfst écht begint en het kouder wordt, alvast actie te ondernemen. Benieuwd wat u zoal kunt doen? Wij geven u hieronder vijf tips hoe u uw tuin herfstklaar kunt maken.

1. Begin op tijd met snoeien

Augustus en september zijn bij voorkeur al maanden om de verschillende struiken, hagen en heester in uw tuin onderhanden te nemen. Tijdens de koude herfst- en wintermaanden kunnen de bladeren van planten namelijk een gelige of bruine kleur krijgen. In de meeste gevallen moeten struiken of heggen voor ongeveer tweederde worden teruggesnoeid. Maar let op: het hangt af van de soort plant. Daarom zijn er per plant speciale snoeikalenders beschikbaar.

2. Houd het gazon in het oog

Als u een gazon heeft, moet u dit ook in de koudere maanden onderhouden. Dat begint met het bladvrij maken van het gras. Mochten er gaten in het gazon ontstaan: strooi dan wat extra graszaad. Maai in september of oktober het gras nog voor een laatste keer (houd hierbij een hoogte van vijf centimeter aan). Let wel op met maaien: als u het gras namelijk te kort maait, krijgen mos en onkruid een kan om te groeien. Dit wilt u natuurlijk voorkomen.

3. Plant aan voor het volgende seizoen

Denk alvast na over het komende voorjaar en de tijd erna. Het is geen probleem om bloembollen of knollen al voor de winter planten. De bollen overleven de kou prima en groeien in het voorjaar uit tot prachtige bloemen. Echte voorjaarsbloeiers zijn de bekende narcissen, hyacinten, tulpen en krokussen.

4. Zet zomerspullen binnen of lap ze op

Tuinmeubels, met name van hout, kunnen vaak niet goed tegen de weersinvloeden tijdens de koude maanden. Hoewel ze vaak behandeld zijn, valt het bijna niet te voorkomen dat er groenige aanslag of mossen de bank, stoel of tafel lastigvallen. Het valt daarom aan te raden om uw meubels binnen te halen, als u daar plaats voor heeft natuurlijk. Ook kunt u in de wintermaanden deze meubels voorzien van een nieuw kleurtje of in de beits of lak zetten.

5. Ruim regelmatig uw tuin op

Tijdens de herfst valt er natuurlijk veel blad in uw tuin. Zorg dat u dit regelmatig opruimt, bijvoorbeeld eenmaal per week. Ook dode planten kunt u in de winter of herfst maar beter opruimen, zodat ze geen hinder vormen voor de andere planten in uw tuin. Waak tot slot voor mossen of onkruid tussen stoep- of terrastegels.

Geen tijd? Besteed het uit!

Niet iedereen heeft groene vingers, dat is begrijpelijk. Toch wilt u ook in het volgende voorjaar en zomer kunnen genieten van een mooie, groene tuin, haag of perk. Denk er daarom eens aan om uw tuinonderhoud uit te besteden. Het scheelt u niet alleen een hoop werk; professioneel tuinonderhoud in of bij Aalsmeer draagt daarnaast ook aan het in model houden van uw hagen, struiken en planten. Zoekt u dus iemand die wél groene vingers heeft? Schakel dan de hulp in van Jongerius Tuinen. Ook als u bepaalde vragen heeft over het snoeien, aanplanten of verzorgen van planten helpen wij u graag. Met onze hulp gaat uw tuin zonder problemen de herfst en winter tegemoet! Neem vandaag nog contact op.

 

 

Leave a Comment

genieten-van-groen-in-uw-tuin-kan-ook-in-de-wintergrasmaaien-is-een-belangrijk-onderdeel-van-tuinonderhoud