Maak uw tuin klaar voor de zomer

De zomer is de belangrijkste bloeiperiode voor een overgroot deel van de beplanting in de tuin. Dit betekent niets anders dat de tuin goed voorbereid moet zijn op de zomer. Het is een periode waarin een mooie twee-eenheid kan worden gevormd met de natuur, mits u wel weet hoe u uw tuin klaar maakt voor de zomer. In dit blog helpen we u op weg.

Tuin zomerklaar maken

Een tuin zomerklaar maken is een klus waar zeker wel wat bij komt kijken. Zowel het gazon, de beplanting, de haag en de borders verdienen uw aandacht. De beloning van de natuur zal de moeite waard zijn. Als u de tuin zomerklaar gemaakt heeft, kunt u deze periode genieten van een mooie (vaak kleurrijke) tuin en wellicht nog wel belangrijker: u voorkomt dat u in het najaar te maken heeft met achterstallig onderhoud. Als dat het geval is wacht u een uitdaging want de ontwikkeling van de natuur is erg lastig bij te houden.

Zo maakt u uw gazon klaar voor de zomerperiode

De groeisnelheid van het gazon heeft mede te maken met de bodemgesteldheid. Even eenvoudig uitgelegd: hoe beter de omstandigheden (denk aan de hoeveelheid voedingsstoffen in de bodem en de bodemtemperatuur) hoe sneller het gras groeit. In de zomerperiode groeit het gras het snelst. Het is zeker verstandig om het gazon goed te maaien voor de zomer, maar maai het niet té kort. Het gras kan als gevolg van het felle zonlicht immers bruin worden. Het verticuteren hoort ook bij de taken die betrekking hebben op het klaarmaken van het gazon voor de zomerperiode. Door het verticuteren van het gazon zorgt u ervoor dat de viltlaag (bestaande uit mossen en dode grassen) van het gras wordt verwijderd. Hierdoor is de bodem beter in staat om water en voedingsstoffen op te nemen. Het is wel verstandig om de tuin gedurende de zomer voldoende te sproeien en van een laag organische meststof te voorzien.

Snoeien doet bloeien om de tuin klaar te maken voor de zomer

Als we het hebben over de tuin klaarmaken voor de zomer, kunnen we niet om de snoeiwerkzaamheden heen. “Snoeien doet bloeien” en dat is zeker het geval als de tuin klaar moet worden gemaakt voor de zomer. Vooral bij bomen, planten en struiken (zoals de haag) is dit dé periode om het oude en dode hout te verwijderen. U geeft de plant op deze manier letterlijk de energie en de ruimte om zich te ontwikkelen.

Onkruid verwijderen of laten doen?

Helaas hoort het onkruid verwijderen ook tot de klussen die uitgevoerd moet worden als de tuin wordt klaargemaakt voor de zomer. De tuin is immers volop in leven. Onkruid verwijderen is niet het leukste werk, vaak erg tijdrovend en arbeidsintensief. De tuin knapt hier wel erg van op! Woont u in Aalsmeer of omgeving en heeft u geen gelegenheid (lees: zin) om deze klus zelf op te pakken. Laat dan de tuin zomerklaar maken door de vakmensen van Jongerius Tuinen. U kunt ons niet alleen benaderen voor tuinaanleg in Aalsmeer, maar onze vakmensen staan ook zeker voor u klaar voor het onderhouden hiervan. Maak gerust gebruik van onze vakkennis en ervaring.

 

tuinplantenzomer