Hittegolf? Vergeet je planten niet te onderhouden!

Nu de zomerperiode in ons land is aangebroken is de kans op een hittegolf niet uitgesloten. Veel mensen hebben hiervoor hun voorbereiding getroffen. De veranda is geplaatst, ventilatoren zijn gekocht en de zwembadjes voor in de tuin zijn gevuld. Er is echter nog meer leven in de tuin die wat van uw aandacht vraagt gedurende de zomerperiode. Gedurende een hittegolf moeten planten extra onderhouden worden. Hoe u dit het beste kunt doen, leest u hier.

Gevolgen van een hittegolf

Veel mensen genieten met volle teugen van een hittegolf maar de natuur in ons land denkt er helaas vaak anders over. Een hittegolf gaat immers vaak gepaard met extreme droogte en dat is goed te merken. Het waterpeil in vijvers, sloten en beekjes staat veel lager dan gebruikelijk en de gazons zien er geel en dor uit. Daarnaast hangen de takken van de bomen en planten er wat slapjes bij en is het zeker niet uitgesloten dat de eerste herfstkleuren hierdoor al zichtbaar worden. De extreme droogte is hiervan de oorzaak.

Tuinonderhoud tijdens een hittegolf

Uit het bovenstaande kunt u terecht opmaken dat er wat tuinonderhoud op u wacht tijdens een hittegolf. De belangrijkste taak is uiteraard het sproeien van de tuin maar het is goed om u erop te wijzen dat dit op een effectieve manier moet gebeuren. In veel gevallen wordt hiervoor immers drinkwater gebruikt en dat is vaak schaars in deze periode. Het is dus van belang dat er sproeiers gebruikt worden waarmee goed gericht kan worden zodat zo min mogelijk water verloren gaat. De beste keuze zou eigenlijk zijn als er water wordt gebruikt wat afkomstig is uit een of meerdere regentonnen maar met dit punt komen we eigenlijk uit op het voorbereiden van de tuin op een hittegolf. De gevulde regentonnen moeten immers wel beschikbaar zijn.

Deze planten zijn het meest kwetsbaar bij een hittegolf

Het is belangrijk om te weten welke planten het meest kwetsbaar zijn bij een hittegolf. Mediterrane planten zoals lavendel of vetplanten kunnen immers wel tegen een ‘stootje’. De planten in potten, bakken of hangmanden hebben het sneller wat lastig. Ook de pas aangeplante bomen en heesters hebben het zwaar tijdens de droogte en vergeet in deze periode zeker niet uw groenten en fruit in de moestuin om de twee dagen goed te besproeien.

Mulchen tijdens een droge periode

Een andere praktische onderhoudstip die betrekking heeft op het onderhouden van de tuin in de zomer is het mulchen van uw border. Mulchen is het verspreiden van bijvoorbeeld houtsnippers, stro, boomschors, gras of bladeren over de grond. Door deze bodembedekking met het natuurlijke materiaal zal de grond de voedingsstoffen en het vocht beter vasthouden en de grond zal luchtiger blijven. Heeft u niet de mogelijkheden om dit te doen of heeft u het idee dat het tuinonderhoud in de zomer teveel werk voor u is? Laat deze klus dan over aan de vakmensen van Jongerius tuinen. U kunt ons benaderen voor tuinonderhoud in Aalsmeer, Amstelveen en omliggende gebieden. Wij zorgen ervoor dat uw tuin in een goede staat blijft ook gedurende een hittegolf.

herfststuin