Maak uw tuin herfstklaar met deze tips

Herfst is een van de mooiste seizoenen van het jaar. De bladeren kleuren prachtig en er is een heerlijke geur in de lucht. Helaas brengt herfst ook een aantal nadelen met zich mee. De temperaturen dalen en er valt veel regen. Dit kan ervoor zorgen dat uw tuin er minder netjes uitziet. Gelukkig is het niet moeilijk om uw tuin herfstklaar te maken. In dit blog leest u hoe u dat doet.

Verwijderen van dode bladeren

Een van de eerste dingen die u kunt doen, is het verwijderen van de afgevallen bladeren. Dit voorkomt dat er mos of schimmel in uw tuin komt te zitten. Als u geen tijd of zin heeft om de bladeren zelf te verwijderen, kunt u altijd een tuinman inhuren.

Heeft u tuinonderhoud nodig in Aalsmeer? Wij komen u graag een handje helpen! Neem een kijkje op onze website en neem contact op als u meer wilt weten.

De borders op orde

Na het verwijderen van de bladeren is het tijd om de borders met mulch of compost te bedekken. Dit voorkomt dat er onkruid in uw tuin groeit en houdt de grond vochtig. Op deze manier hoeft u minder vaak water te geven.

Mulch is een materiaal dat u over uw borders strooit om onkruid tegen te gaan en de grond vochtig te houden. Er zijn verschillende soorten mulch, zoals houtsnippers, stro of compost. Het is belangrijk om te kiezen voor een mulchsoort die bij uw tuin past. Stro is bijvoorbeeld geschikt voor een cottage garden, terwijl houtsnippers beter passen bij een strakke tuin met veel bestrating.

Compost is een organisch materiaal dat u zelf kunt maken door restjes van tuinafval te vergisten. Compost bevat voedingsstoffen die uw planten goed kunnen gebruiken en stimuleert daarnaast ook het groeiproces. Het is dus ideaal om over uw borders te strooien na het verwijderen van de bladeren.

Als u uw borders heeft bedekt met mulch of compost, is het tijd om aan de slag te gaan met het planten van winterharde planten. Winterharde planten zijn planten die in ons klimaat kunnen overleven tijdens de koudere maanden. Denk bijvoorbeeld aan sneeuwklokjes, ijsbloemen of winterheide. Plant deze winterharde planten nu in oktober, zodat ze genoeg tijd hebben om wortel te schieten voordat het winter wordt.

Herfstdecoratie aanbrengen

Als laatste kunt u nog wat herfstdecoratie in uw tuin aanbrengen. Denk bijvoorbeeld aan herfstbloemen, pompoenen of gedroogde bloemen. Dit maakt uw tuin niet alleen mooier, maar het geeft ook een gezellige sfeer.

Pompoenen zijn niet alleen lekker in een soep, maar staan ook erg gezellig in uw tuin. U kunt ze versieren met een lichtje of een kaars. Gedroogde bloemen zijn ook prachtig als herfstdecoratie. Ze geven uw tuin een rustige sfeer. Herfstbloemen zijn natuurlijk ook erg mooi. Chrysanten, asters en dahlia’s zijn bloemen die vaak in de herfst te zien zijn. Chrysanten staan symbool voor vriendschap en gezelligheid, Asters voor liefde en Dahlia’s voor waardering.

Tuinafval laten verwijderen?

Heeft u nu deze blog gelezen en wilt u liever dat een professional u helpt bij het herfstklaar maken van uw tuin? Bij Jongerius Tuinen zijn we altijd beschikbaar om u een handje te helpen! Wij begrijpen dat de werkzaamheden om uw tuin herfstklaar te maken erg arbeidsintensief kunnen zijn, daarom bieden wij ook tuinonderhoud aan. Neem contact op en wij bespreken graag de mogelijkheden.

Beregening tuin