Wat te doen tegen buxusmot?

Veel tuinliefhebbers waarderen de schoonheid en veelzijdigheid van de buxus. De buxus wordt vaak gebruikt om nette hagen, randen en accenten in de tuin te creëren. De buxusmot, een exotische indringer, is een gevaar voor de schoonheid van de buxus. Is uw tuin getroffen door de buxusmot? In deze blog leest u wat het is en wat u eraan kunt doen.

Wilt u weten wat een hovenier van Jongerius Tuinen voor u kan betekenen? Kijk dan hier.

 

Buxusmot herkennen

Buxusmot is een invasieve mot die bekend staat om zijn verwoestende effecten op buxusplanten. De mot is afkomstig uit Azië en heeft zich razendsnel verspreid over Europa, Noord-Amerika en andere delen van de wereld. De mot werd in 2007 voor het eerst in Nederland gespot, en sindsdien heeft de mot grote schade aangericht aan buxusplanten.

De motten zijn vrij klein: met gespreide vleugels zo’n 4 cm. Ze zijn gemakkelijk te herkennen aan de opvallende witte vleugels met donkerbruine rand. De motten leggen hun eitjes op de bladeren van buxusplanten, en de geelgroene larven (ook wel rupsen genoemd) die uit de eitjes komen voeden zichzelf met de blaadjes van de buxus. Als u de buxusmotpopulatie blijft groeien, dan kunnen complete hagen en struiken worden aangetast. Dit heeft een verwoestend effect op landschappen

 

Buxusmot eitjes herkennen

Als u buxusmot effectief wil bestrijden, is het cruciaal om de eitjes te herkennen. De eitjes zijn klein en vaak moeilijk te zien, maar ze zijn een zeer belangrijk signaal dat er potentiële problemen kunnen ontstaan. Het vroegtijdig herkennen van de eitjes is dan ook een belangrijke aanpak bij het beheersen van de plaag.

Gaat u uw eigen planten onderzoeken? Onderzoek dan eerst de onderzijde van de buxusblaadjes, daar worden de eitjes meestal gelegd. De eitjes hebben verder de volgende kenmerken.

  1. De eitjes zijn klein en rond. Ze zijn zo’n 1 mm en zijn eerst lichtgroen. Naarmate de eitjes ouder worden, worden de eitjes bruin.
  2. De eitjes worden vaak in clusters van 10 tot 30 stuks gelegd. Ze worden bij elkaar gehouden door een zijde-achtige substantie.
  3. Een kleverige substantie op de bladeren van uw buxus is ook een aanwijzing voor de aanwezigheid van eitjes. Om de eitjes op hun plaats te houden produceert de mot namelijk een kleverige substantie.

Heeft u eitjes gevonden en heeft u de hulp van Jongerius Tuinen nodig bij de bestrijding van de buxusmot? Kijk hier voor meer informatie.

 

Buxusmot bestrijden

Het blijkt voor hoveniers en tuiniers moeilijk om de buxusmot te bestrijden. Dat komt onder andere omdat de chemische bestrijdingsmiddelen, die erg effectief zijn, vaak negatieve effecten hebben op het milieu en andere insecten. Welke methoden kunt u dan wel toepassen om de populatie onder controle te houden?

 

Rupsen verwijderen

Als u niet teveel buxusplanten heeft, dan is het mogelijk om de rupsen en eitjes met de hand te verwijderen. Ook kunt u dan de aangetaste delen van de plant snoeien of wegknippen. Dit is echter vaak een grote opgave en is daarom het beste in combinatie met een andere bestrijdingsmethode.

 

Feromoonvallen

Een feromoonval is een val met de geur die vrouwtjesmotten uitscheiden om de mannetjes te lokken. Het is een soortspecifiek feromoon, dus met de val zult u alleen buxusmot vangen. De gevangen mannetjes kunnen geen vrouwtjes meer bevruchten, waardoor er minder eitjes en dus ook minder rupsen zullen zijn.

 

Biologische bespuiting

Een paar weken nadat de eitjes zijn gelegd is vaak een goede periode om te bespuiten met een biologische insecticide. Er zijn veel verschillende soorten op de markt. U dient er in ieder geval op te letten dat u verschillende soorten niet zomaar combineert. Dat kan schadelijk zijn. Het is daarnaast belangrijk dat u bij een bespuiting de larven raakt, en daarnaast is het belangrijk dat u de bespuiting herhaalt.

Weet u niet welke bestrijdingsmiddelen geschikt zijn? Jongerius Tuinen kan u helpen bij de bestrijding. Klik hier voor meer informatie over onze onderhoudsservice.

 

Andere natuurlijke oplossingen

Net zoals ieder ander insect heeft ook de buxusmot natuurlijke vijanden. Denk aan koolmezen, eksters, naaktslakken en sluipwespen. Het kan dus helpen om uw tuin aantrekkelijk te maken voor de natuurlijke vijanden van de buxusmot. Dat kan bijvoorbeeld door vogelhuisjes te plaatsen. De rupsen worden namelijk niet alleen door de koolmees en de ekster als snack gezien, maar ook andere vogelsoorten en eenden eten de rupsen graag.

 

Heeft u hulp nodig bij de bestrijding van de buxusmot?

Jongerius Tuinen is dé tuinspecialist, en wij helpen u graag verder. Met al meer dan veertig jaar ervaring zijn wij bij uitstek een geschikte partner voor uw tuinwerkzaamheden. Ook met deze plaag weten wij raad!

U kunt vrijblijvend contact opnemen door te bellen naar 06 28677712 of te mailen naar info@jongeriustuinen.nl.

Is uw tuin toe aan onderhoud? Ook dat kunt u gerust aan ons overlaten. Het is namelijk één van onze specialisaties, en we hebben zelfs een aantal tuinen die we al veertig jaar onderhouden! Meer weten? Kijk hier.

Gewassen