Wat maakt een goed tuinontwerp?

Het ontwerpen van een droomtuin is een proces waar u stap voor stap dichterbij het eindresultaat komt. U begint altijd met een leeg stuk grond en vanuit dat startpunt werkt u verder. Nu is voor iedereen de uiteindelijke droomtuin anders en daarom is niet iedere stap hetzelfde. Wel werkt iedereen aan de hand van een vast stramien. De meest ervaren tuinontwerpers werken altijd met een goede voorbereiding en denken daarbij alles zorgvuldig uit. Aan de hand van deze blog werkt u zelf stap voor stap aan een tuinontwerp en zo creëert u uiteindelijk uw droomtuin.

Het beste tuinontwerp voldoet aan… een goede voorbereiding

Een goed begin is het halve werk. In dit geval is een goede voorbereiding het halve werk. Iedere tuinontwerper zal dit beamen. Stel uzelf de vraag: wat wil ik precies in mijn tuin? Over hoe veel ruimte beschik ik? Wat zijn de zichtlijnen? Dit zijn slechts voorbeelden van vragen maar wel belangrijk in de voorbereiding. Het is overigens aan te raden om een schets te maken van uw tuin. Hierbij moet u letten op de kavelgrenzen, eventuele schuttingen en andere muren. Op deze manier brengt u precies in kaart over hoe veel ruimte u beschikt. Let erop dat de tuinschets klopt. Bij fouten kunt u in de vervolgstappen in de problemen komen.

Wat zijn uw wensen?

Als u een correcte schets heeft, kunt u verder met het verwerken van uw wensen. Tip: maak een fotocollage met verschillende tuinen die u aanspreken. Dit geeft een uitgebreid overzicht en u weet dan ook precies wat u wel en niet wenst. Vervolgens verwerkt u uw wensen in het tuinontwerp. Denk goed aan de ruimtes. Ook de zon en de eventuele schaduw spelen nu een rol.

De juiste beplanting is key!

Gaat u voor een kleurrijke tuin met veel fleurige bloemen of wilt u juist veel groen en een rustige uitstraling. De juiste beplanting is hierin doorslaggevend. Twijfelt u welke planten goed zijn in uw ontwerp? Aarzel dan niet en neem contact op met Jongerius Tuinen. Wij zijn gespecialiseerd in het ontwerpen en aanleggen van tuinen. Daarnaast ondersteunen we ook in het onderhoud. Wij starten een tuinontwerp altijd met potlood en papier en daarbij spelen uw huis, eventueel uw gezin en uw omgeving ook een belangrijke rol. Vervolgens verwerken we deze papierschets tot een 3D ontwerp. Het ontwerp gaat dan echt leven en u krijgt feeling bij de tuin. Nieuwsgierig? Kijk op onze website voor alle mogelijkheden of neem contact op voor een vrijblijvend gesprek.

Tuin winterklaar maken