Maak je tuin winterklaar met deze tips

De dagen worden korter en de temperatuur lager. De hoogste tijd om de tuin voor de laatste keer dit jaar helemaal klaar te maken. Je tuin krijgt een aantal zware maanden te voorduren en daarom is het van belang om nog even alles goed door te nemen. Er zijn twee belangrijke redenen om de tuin winterklaar te maken. Allereerst natuurlijk om de overlevingskans van de gewassen in de winter te vergroten. Ten tweede is het bevorderend voor de groei in het voorjaar. Als extra positieve bijkomstigheid ligt de tuin er natuurlijk ook gelijk goed bij als je alles goed onderhoud.

Waar moet je rekening mee houden?

Het exacte tijdstip voor het winterklaar maken is afhankelijk van een aantal variabelen. Wij raden eigenlijk altijd oktober of november aan. In deze maanden is de temperatuur nog geschikt om in de tuin te werken. Mocht er wel vorst zijn, wacht dan even tot het iets warmer is. De perfecte temperatuur is tussen de 5 en 10 graden Celsius. Als het veel warmer is, kun je nog even wachten.

Winterklaar maken met deze lijst

De tuin winterklaar maken begint met de grond. De grond rendeert goed als de aarde is gespit. De bodem gaat dan niet dicht zitten en met een beetje compost erbij is de grond helemaal klaar voor de winter. Na de grond is het tijd om te focussen op het gazon. Liggen er veel gevallen bladeren op het gras? Verwijder deze, maar gooi ze nog niet direct weg. Als ze blijven liggen, kan er minder licht bij het gras komen en dan gaat het gras vergelen. Als de temperatuur het toelaat kun je ook voor de laatste keer het gras maaien. Stel de maailengte van de grasmaaier in op ongeveer 4 centimeter.

De gevallen bladeren kun je nu gebruiken om als een kleine beschermlaag in de border te plaatsen. Maak deze laag niet te dik om schimmels te voorkomen. Circa 8 centimeter is hierin meer dan voldoende. Deze bladeren zijn dan de beschermlaag voor een hele koude winter.

De checklist

Als extra geheugensteuntje hebben we een checklist voor jou ontwikkeld. Als je de complete lijst afwerkt, weet je zeker dat jouw tuin helemaal klaar is voor de komende winter. Laat het voorjaar maar komen!

 • Allereerst, snoei de uitgebloeide gewassen
 • Knip alle hagen strak voor de laatste keer
 • Geef de vorstgevoelige planten een extra beschermingslaag
 • Verwijder de bladeren van het gazon
 • Maai het gras (4 centimeter is voldoende)
 • Sluit de buitenkraan en haal de tuinapparatuur naar binnen
 • Herfstbladeren van het terras verwijderen
 • Dode planten verwijderen
 • Eventueel nog planten verplaatsen en de voorjaarsbollen plaatsen
 • Zorg dat het oppervlak van de vijver ten alle tijden ijsvrij is
 • Bescherm het tuingereedschap
 • Mits nodig kun je een beschermhoes over het tuinmeubilair plaatsen

Uitbesteden aan de professional

Wil je liever de tuin winterklaar laten maken door een expert? Jongerius Tuinen is gespecialiseerd in het onderhouden en aanleggen van tuinen. Wil je meer informatie of wil je weten wat de mogelijkheden zijn in jouw tuin? Neem dan gerust contact met ons op.

Tips om een landelijke tuin te creërenTuinontwerp