Hoe bescherm ik mijn planten in de winter?

Met de naderende wintermaanden vergeten we het nogal eens: maar ook tijdens deze donkere en gure tijd mag de tuin ook best wat aandacht krijgen. Ook al gaat de natuur in ‘ruststand’, uw planten kunnen bescherming tegen de vocht en kou goed gebruiken. Sommige plannen kunnen natuurlijk beter tegen de koude wintermaanden dan andere plantensoorten. In dit nieuwe blog vertellen wij u meer over het beschermen van planten in de winter, welke planten in deze wat extra onderhoud of aandacht nodig hebben en hoe je planten beschermt tegen vorst.

De keuze voor de juiste plant

Allereerst is de keuze en standplaats van uw plant belangrijk. Planten die prima overleven in de winter planten worden wintervaste planten genoemd, wat betekent dat zij tijdens de koude maanden niet verdorren om pas in het voorjaar weer op te komen. Daarnaast zijn er ook nog groenblijvende planten, zij zullen tijdens de wintermaanden sowieso hun blad behouden. Denk daarbij aan haag- en hegsoorten zoals de taxus of conifeer. Dat betekent dus dat een wintervaste plant niet per se een wintergroene plant hoeft te zijn!

Ook in de winter is tuinonderhoud belangrijk

Vorst is de boosdoener

Regen, wind en weer hebben invloed op uw planten, maar er is niets zo schadelijker van planten die niet goed beschermd zijn tegen vorst. Planten kunt u beschermen door er een juten zak overheen te trekken of door de stam te beschermen met een (rieten) mat: let wel, dit geldt voornamelijk voor losse planten. Enkele kwetsbare planten die niet tegen vorst kunnen zijn palmen, verschillende grassoorten en struiken zoals de fuchsia. Ook leifruit tegen een muur kunt u op die manier beschermen door een rieten mat tegen de stam te plaatsen.

 

Potplanten: even verhuizen

Planten die u in een pot in de tuin heeft staan kunnen extra beschermd worden ze in de schuur te zetten. Doorgaans zijn planten in de pot bloemen of kleinere struiken. In een schuur zal het altijd iets warmer zijn dan buiten, maar vergeet niet dat het ook binnen vrij koud kan zijn. Om de kluit van de plant in de pot te beschermen kunt u de pot afdekken of inpakken. Heeft u geen schuur in uw tuin? Denk er dan aan om kwetsbare potplanten binnen te halen. Heeft u hier ook geen plek voor? Zet uw planten dan in ieder geval in windluwe plekken van uw tuin, het liefst dicht bij uw huis. Zo straalt de warmte van uw woning richting de plant en staat de plant niet in de snijdend koude wind.

Let op: Zet u uw planten binnen in uw huis? Let er dan op dat de temperatuur niet al te veel wisselt en controleer de planten regelmatig op schimmels, die zijn dol op warme, vochtige plekken!

Tuinonderhoud? Laat ons het voor jou uitvoeren!

Heeft u geen groene vingers en zoekt u liever naar een manier om het tuinonderhoud en aanleg grondig uit te laten voeren, ook in de wintermaanden? Dan is het een goed idee om een tuin- en groenprofessional in te schakelen. Jongerius Tuinen is de groenspecialist in de regio van Amstelveen en Aalsmeer! Neem vandaag nog contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.

Vorst in de tuinkantoorbeplanting-in-de-winter-aanpakken