Het ideale moment om een tuin aan te leggen

De zon begint langzaam weer op te komen en alle bomen en planten staan flink in de bloei. Mensen gaan weer massaal naar buiten om te genieten van de tuin. Is uw tuin er al klaar voor? Mogelijk heeft u plannen om uw tuin eens flink overhoop te halen. Een nieuwe inrichting of een nieuwe aanleg geeft uw tuin vaak een compleet nieuwe uitstraling, maar wat is nu het beste moment om een nieuwe tuin aan te leggen? En is het mogelijk om dit zelfstandig te doen? Lees snel verder en ontdek de verschillende opties.

Laat uw tuin in de herfst aanleggen

Over het algemeen hebben planten en andere gewassen veel baat bij een vochtige en relatief warme periode. Het begin herfst is hiervoor uiterst geschikt. Er valt af en toe een buitje en daarnaast zit de warmte van de zomer nog in de grond. Als de grond ietwat vochtig is en niet te koud, krijgen planten sneller nieuwe wortels. Daardoor kunnen ze makkelijker hechten en hebben ze de tijd om zichzelf te ontwikkelen voordat de zware winter eraan komt. Daarnaast heeft de herfst als bijkomend voordeel dat bladverliezende planten geen blad verliezen vanaf november. Omdat het iets kouder is, verdampt het vocht ook minder snel. Daardoor blijven de planten goed gehydrateerd. Overigens is het najaar niet voor iedere plant een geschikte periode.

Een goede voorbereiding

De herfst is dan misschien wel een ideale periode om een tuin aan te leggen, in de praktijk kan het altijd. Wel raden wij u aan om alles goed uit te denken en een duidelijke tuinplanning te maken. Zorg te allen tijde dat u de juiste beplanting voor het actuele seizoen gebruikt. Als u winterbloeiers plant in het voorjaar, merkt u al snel dat ze ontwikkelingsachterstand hebben. Veel mensen kiezen er voor om een nieuwe tuin aan te leggen in het voorjaar. Dit komt grotendeels omdat het in deze periode prettiger is om in de tuin te werken. Wel moet u er rekening mee houden dat de grond nog niet volledig is opgewarmd. Het kan dus even duren voordat de wortels worden gevormd.

Altijd een expert in de buurt

Bent u op zoek naar een partner die uw tuin kan aanleggen in de omgeving van Amstelveen? Dan bent u bij Jongerius Tuinen aan het juiste adres. Wij zijn namelijk gespecialiseerd in het aanleggen van tuinen. We houden daarbij uiteraard rekening met uw wensen en we kunnen u adviseren. Zijn er bepaalde planten die beter renderen in een ander seizoen? Dan zullen wij dit eerlijk met u communiceren. Wij zijn niet alleen gespecialiseerd in de aanleg van tuinen, maar ook het ontwerpen en het onderhoud. Heeft u vragen of wilt u graag meer informatie? Neem dan eenvoudig contact met ons op.

tuintips-voorjaartuinplantenzomer