Heermoes in de tuin?

Zo komt u van dit onkruid af.

Het is eindelijk weer wat warmer, de bloemen in de tuin staan in bloei, u wilt net van de zon genieten… en dan ziet u in uw ooghoek dat de heermoes weer terug is. U hebt al van alles geprobeerd, en u bent niet de enige. Heermoes is zeer hardnekkig onkruid: het kan bijna overal tegen. In deze blog leest u wat het is, wat het zo lastig maakt om het te bestrijden, en waarom bestrijden met zout in de meeste gevallen geen goede oplossing is.

Wat is heermoes onkruid?

Heermoes in de tuin is een van de meest hardnekkige onkruiden die er bestaan. Het staat ook wel bekend als paardenstaart – niet te verwarren met de paardenbloem. Deze prehistorische plant groeit al meer dan 400 miljoen jaar op aarde, en is te herkennen aan lange, dunne, groene of bruine stengels. De plant kan zo’n 40 centimeter hoog worden, en het wortelstelsel verspreidt zich diep in de grond.

Waar komt heermoes het meeste voor?

Veel mensen denken dat heermoes alleen op arme grond groeit. Dat is niet helemaal waar. Wel kan de plant mineralen heel diep uit de grond halen, waar andere planten niet bij kunnen. De wortelstokken kunnen namelijk wel 6 meter lang zijn. De plant haalt de mineralen omhoog totdat er genoeg mineralen in de bovenlaag van de grond zitten. Daarna houdt de heermoes daarmee op, en stopt de groei. Eigenlijk is het dus geen schadelijke of slechte plant, want op de lange termijn zorgt het er juist voor dat de grond weer vruchtbaar wordt.

Hoe kan je heermoes in de tuin het beste bestrijden?

Heermoes is lastig te bestrijden. De plant heeft namelijk een hoog gehalte kiezelzuur, en dat maakt de stengels erg hard en sterk. Ze zijn daarom bestand tegen de meeste herbiciden en andere bestrijdingsmiddelen. Daarnaast verspreidt de plant zich via sporen. Kortom, dit is een hardnekkige plant die zichzelf gemakkelijk vermenigvuldigt.

Het wortelstelsel van de plant verspreidt zich daarnaast niet alleen verticaal de grond in, maar heeft ook allemaal horizontale vertakkingen. De vertakte wortelstukken kunnen soms meters diep zitten. Dit maakt het lastig of zelfs bijna onmogelijk om de plant uit te graven. Elk stukje afgebroken wortel kan opnieuw uitgroeien tot een plant. Het is daarom niet slim om te proberen om de plant uit te graven.

Indien u zelf geen groene handen heeft of geen tijd heeft om heermoes aan te pakken, dan kan Jongerius Tuinen u op de goede weg helpen.

Heermoes bestrijden met zout of azijn

Als je heermoes in de voegen tussen de bestrating zit, dan kan zout zeker een goede oplossing zijn om de heermoes te bestrijden. De plant houdt namelijk niet van zoute grond. Grote kans dat de plant zich echter niet tussen de voegen van de tegels bevindt, maar op een open oppervlak. De plant kan namelijk niet goed tegen schaduw.

Waarom niet bestrijden met zout? Zout is slecht voor de bodem omdat het de balans van voedingsstoffen en mineralen in de bodem verstoort. Dit kan niet alleen leiden tot aantasting van de bodemstructuur, maar het kan ook de groei van planten belemmeren. Dat laatste is natuurlijk het doel, maar dan wél alleen voor de heermoes. Het probleem is dat de bodem door het zout ongezond en minder vruchtbaar wordt. Dit is te herstellen, maar het is goed om te onthouden dat het herstellen van onvruchtbare grond door zout een langdurig proces kan zijn. Het kan soms zelfs wel jaren duren voordat de bodem volledig hersteld is en weer geschikt is voor de groei van planten.

Heermoes in de tuin bestrijden met azijn is ook geen slim idee. Ten eerste omdat azijn de bodem verontreinigt, maar ook zal de azijn niet doordringen tot de diepste wortelstokken, waardoor de plant zo weer terug is.

Een vijandige omgeving creëren voor heermoes

Omdat de plant stopt met groeien op het moment dat er genoeg mineralen in de bovenste laag van de grond zit, zou u dit proces kunnen versnellen. Dat kunt u doen door zelf mineralen aan de grond toe te voegen. De plant kan ook niet goed tegen schaduw, dus een dikke beplanting is ook een optie om de groei te remmen. Jongerius Tuinen kan u helpen bij het vinden van een passende oplossing.

Ziet u door de bomen het bos niet meer?

Jongerius Tuinen is dé tuinspecialist, en wij helpen u graag verder. Met al meer dan veertig jaar ervaring zijn wij bij uitstek een geschikte partner voor uw tuinwerkzaamheden. Ook met onkruid weten wij raad!

U kunt vrijblijvend contact opnemen door te bellen naar 06 28677712 of te mailen naar info@jongeriustuinen.nl.

Is uw tuin toe aan onderhoud? Ook dat kunt u gerust aan ons overlaten. Het is namelijk één van onze specialisaties, en we hebben zelfs een aantal tuinen die we al veertig jaar onderhouden! Meer weten? Kijk hier.

Een 3D tuinontwerp laten maken door een professionalappelboom