Fruitbomen snoeien en verzorgen

Fruitbomen zijn een mooie en lekkere aanwinst voor uw tuin. Bij Jongerius Tuinen weten we dat het kweken van fruitbomen wel wat werk en toewijding vergt. In dit artikel zullen we daarom tips geven over het snoeien en verzorgen van fruitbomen, en geven we u tips voor het beschermen van uw fruitbomen tegen vorst.

Waarom fruitbomen snoeien?

Het snoeien van bomen heeft veel voordelen. Doordat dode, zieke en beschadigde takken worden verwijderd krijgt de boomkroon meer licht én lucht. Goede ventilatie helpt namelijk om schimmelziekten en plagen af te weren, en daarnaast heeft de lichtinval een positieve invloed op de kwaliteit van de vruchten. Meer licht zorgt er namelijk voor dat de vruchten beter kunnen rijpen.

Wanneer fruitbomen snoeien?

Fruitbomen moeten regelmatig worden gesnoeid om ze gezond en productief te houden, maar wanneer kunt u dat het beste doen? Het is het beste om fruitbomen in de winter te snoeien. Bomen houden namelijk na het verliezen van hun bladeren een winterrust. Een boom in rust heeft een minder actieve sapstroom. U hoeft zich bij het snoeien van een boom in rust dan ook geen zorgen te maken dat de boom lang zal ‘bloeden’. Snoeit u de boom terwijl deze niet in rust is? Dat hoeft niet het einde van uw boom te betekenen, maar het zal wel zorgen voor minder groei- en vruchtdracht in het volgende groeiseizoen; dat is natuurlijk zonde!

Kunt u de boom niet zelf snoeien? Of weet u niet waar u moet beginnen? Bij Jongerius Tuinen helpen wij u graag verder met het onderhouden van uw fruitbomen. Klik hier voor meer informatie.

Fruitbomen beschermen tegen vorst

De ene boom is gevoeliger voor vorst dan de andere, en daarnaast zijn de effecten van de vorst op de boom ook afhankelijk van de cyclus van de boom. Zo is vorst in het voorjaar bijvoorbeeld gevaarlijker dan tijdens de rustperiode van de boom. In het voorjaar kan de boom bijvoorbeeld al knoppen hebben gemaakt, waar bladeren en bloemen uitkomen. Door de vorst kunnen deze kapot vriezen, en dat kan leiden tot minder of zelfs geen bloemen in het voorjaar.

Om uw boom te beschermen tegen de schadelijke effecten van vorst kunt u een aantal dingen doen:

  • Allereerst is het belangrijk dat uw boom goed is gesnoeid. Een goed gesnoeide boom is namelijk beter bestand tegen vorst.
  • U kunt de boom ook afdekken met doeken of folie. Zo wordt de warmte beter vastgehouden, en dat helpt de boom zich te beschermen tegen de kou.
  • Om de wortels van de boom tegen de vorst te beschermen kan het helpen om de grond rondom te boom te bedekken met een flinke laag houtsnippers. Sommige mensen kiezen in plaats van houtsnippers voor stro of boomschors. Een natuurlijke manier om de wortels van de boom tegen de vrieskou te beschermen is door de bladeren die van de boom vallen rondom de boom te laten liggen. Pas hierbij wel op voor muizen, want die vinden dat ook lekker warm.
  • Het kan ook helpen om de boom voor de vorst in te spuiten met water. Dat klinkt misschien tegenstrijdig, maar als het water bevriest fungeert het ijslaagje als een beschermlaag rond de takken, de knoppen en de bloesem. Als water bevriest door de vorst komt er namelijk wat warmte vrij, waardoor de knoppen nauwelijks afkoelen en rond de 0 graden blijven. De knoppen zullen op deze manier dus niet verder afkoelen.

Fruitbomen bemesten

Fruitbomen hebben net als alle bomen voedingsstoffen nodig om goed te kunnen groeien en vruchten te produceren. Daarom is het belangrijk dat u uw fruitbomen regelmatig bemest, maar wanneer kunt u dat het beste doen?

U kunt uw fruitbomen het beste bemesten in het voorjaar – zo rond februari – als de boom net begint te groeien. In deze periode van groei heeft de boom namelijk de meeste voedingsstoffen nodig. Het is wel belangrijk dat u niet teveel mest gebruikt. Overbemesting kan namelijk zorgen voor verslechtering van de kwaliteit van het grondwater, en het gebruik van kunstmest kan daarnaast leiden tot verzuring van de grond.

Welke mest kunt u dan het beste gebruiken? Het is het beste om een natuurlijke mest te gebruiken. Denk aan stalmest van runderen, paarden of kippen. Een kilo per boom is voldoende. U kunt de mest ook mengen met stro. Een andere mogelijkheid is het plaatsen van bladcompost. Bladcompost zijn de verteerde herfstbladeren. Ook dit maakt vruchtbare grond.

Heeft u hulp nodig bij het onderhouden van uw fruitbomen?

Jongerius Tuinen is dé tuinspecialist, en wij helpen u graag verder. Met al meer dan veertig jaar ervaring zijn wij bij uitstek een geschikte partner voor uw tuinwerkzaamheden. Ook met fruitbomen weten wij raad!

U kunt vrijblijvend contact opnemen door te bellen naar 06 28677712 of te mailen naar info@jongeriustuinen.nl.

Is uw tuin toe aan onderhoud? Ook dat kunt u gerust aan ons overlaten. Het is namelijk één van onze specialisaties, en we hebben zelfs een aantal tuinen die we al veertig jaar onderhouden! Meer weten? Kijk hier.